VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Бългаия

Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за коронавируса

Има единични случаи на предадена зараза от COVID-19 от хора на норки, котки и кучета, съобщиха от Европейската комисия

Говедата, прасетата и птиците не се заразяват с коронавируса COVID-19, известен също със съкращението SARS-CoV-2.
Това гласи документ с въпроси и отговори на главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия, публикуван на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Стандартите в европейското животновъдство значително редуцират риска от пренасяне на патогени. Високите нива на биосигурност във фермите, значително биха намалили шанса за потенциално излагане на селскостопанските животни към който и да е зоонотичен агент, смятат от ЕК.

Заразата обаче е засечена, макар и в единични случаи, при норки, отглеждани за кожи в Нидерландия. Има голяма вероятност те да са били заразени от гледачите или фермерите, но досега няма доказателства за предаване на вируса от норки на хора. В момента се извършват допълнителни проучвания по въпроса.

Норките споделят едно семейство с порчетата и експериментално заразяване доказва уязвимостта на порчетата към болестта. Данните сочат, че редица животински видове - котки, тигри, лъвове, порчета, норки и в ниска степен кучета, са уязвими на SARS-CoV-2.

Информацията на терен показва, че във всички случаи тези животни са заразени от хора със SARS-CoV-2 или болни от COVID-19. Позовавайки се на дадената информация, не съществува научно оправдаване за предприемане на допълнителни хигиенни мерки в зоопарковете и фермите за кожи, в това число и ферми за норки.

Като превантивна мярка носенето на предпазни средства се препоръчва за работещите в зоопарка или фермата за кожи, които са част от уязвимите групи или са с висок риск за заразяване.

До момента няма ясни доказателства за преноса на SARS-CoV-2 на животни чрез фуража или човешката храна, пише още в документа. Както при продуктите за човешка консумация, така и при докосване и работа с храна за животни, шансовете за зараза са незначителни.

За момента няма оправдана причина домашните любимци и другите домашни животни да се тестват лабораторно за SARS-CoV-2, твърдят още от ГД "Здравеопазване и безопасност на храните". Тестването на болни животни ще се сведе само до научните изследвания на вируса. То може да се препоръча по изключение при доказано болен от COVID-19 в същото домакинство или стопанство.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen