VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Декември, без поголеми температурни осцилации

Метеоролозите од Секторот за агрометеорологија при Управата за хидрометеоролошки работи, велат дека ниските температури во декември, нема да им нанесат штета на овошките и виновата лоза, бидејќи поголеми температурни осцилации не се очекуваат. Врнежите од дожд и снег се добредојдени за есенските посеви

Моменталните минимални температури заблежани во земјава не се невообичаени за овој период од годината, и многу често ги имало на овие простори. Во период на мирување на овошките и виновата лоза воопшто нема мерка која може да се преземе за некаква заштита. Овошките во овој период од зимата издржуваат и до -28 Целзиусови степени, додека виновата лоза и до -18 или -20степени. Барем досега такви температури не се забележани дури и во регионите каде се истите се често застапени. Со оглед на фактот дека режењето на виновата лоза не е изведено, евентуалните измрзнати ластари во наредниот период би се корегирале со самото кроење, додека опасноста од оштетувања кај овошките е ушта помала заради поголемата издржливост.

Во наредниот период се очекуваат ниски минимални температури во границите и до -20, што сепак не се невообичаени, а тука треба да се има во предвид и податокот дека во изминатите неколку дена имавме вакви или слични темератури, што дополнително ги припремија овошките и виновата лоза за пониски минимални негативни температури.

Битен елемент во оваа временска состојба е и времетраењето на ваквите температури, кои за среќа барем засега се задржуваат кратко. Временските услови се вообичаени, исто така и температурите, и нема место за згриженост што се однесува до овоштарството и лозарството. Слична или подобра е состојбата кај есенските посеви кои се наоѓаат под снежна покривка која им е дополнителна заштита, соопштуваат од УХМР.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!