VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Грозје

Флавоноидите во грозјето создаваат силна антиоксидантна активност кај луѓето

Грозјето е една од највкусните и најхранливите намирници кое може да го консумирате свежо или сушено, а популарни се и продуктите добиени од него како вино, сок, џем, оцет и масло од семки од грозје.
Постојат разни видови грозје кои се разликуваат по бојата и нивните хранливи материи.
Грозјето е богат извор на витамините Ц, Б комплекс и К, како и на бакар. Истовремено, тоа содржи хранливи влакна кои го одржуваат здравјето на дигестивниот систем. Други материи со антиоксидативна активност во грозјето се манган, бета каротен, лутеин, ликопен и ресвератрол.


Најголем дел од полифенолите (ресвератроли, антоцијани, катехини и кверцетини) во грозјето се флавоноиди за кои е познато дека создаваат силна антиоксидантна активност кај луѓето и го намалуваат штетното дејство на слободните радикали кои настануваат при оксидативен стрес.

Грозјето содржи изобилство од флавоноиди кои се носители на бојата на ова овошје, а се заслужни за цела низа поволни влијанија врз здравјето на човекот, посебно за чување на здравјето на кардиоваскуларниот систем, се користи и како природен лек за чистење на крвта, за регулирање на варењето на храната, за отстранување на масните наслаги од телото, за лекување на воспалителни процеси на органите за варење, како и за ублажување на реуматските потешкотии и кожните алергии.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!