VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Грашок

Грашок - растителен протеин !

Pisium Sativum е едногодишно зеленчуково растение од групата мешунки, од која за исхрана се користи зеленото семе – зрна. Енергетската вредност е релативно повискоа споредена со другите зеленчуци, а таа произлегува од повисоката вредност на протеини и шеќери (скроб) кој се содржат во него. На 100 гр грашок се ослободува 81 kcal. Содржи Витамин А, Витамин К и други витамини, а од минералите Железо, Калциум, Калиум, Фосфор итн. Содржи и растителни влакна кои се важен елемент при обработка и дигестија на хранливите продукти во дигестивниот систем.


Нутриентите кои се составен дел на грашокот имаат протективно дејство врз човековото здравје и влејаат на негово подобрување. Антиоксидативниот ефект му се должи на катехините, епикатехините, α и β каротенот и фенолните киселини кои го елеминираат штетното дејство на слободните радикали. Во гаршокот се содржи и омега 3 - есенцијална масна киселина која е важна во превенција на кардиоваскуларни заболувања.

Грашакот има низок гликемичен индекс, бавно го подига нивото на шеќерот во крвта, а преку растителните влакна кои ги содржи ја намалува апсорпцијата на шеќерите и холестеролот од дигестивниот систем во крвта. Тоа го прави корисен за дијабетичарите, а од друга страна холинот – витамин од групата Б е протектор на КВC. Куместролот кој го содржи грашакот во огромна мера го намалува ризикот од рак на желудник.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!