VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Грантови од 10 000 евра за започнување на мали семејни агробизниси

На денешната прес конференција во Владата, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски го појасни третиот столб на мерки за поддршка на земјоделството.

Една од позначајните мерки на Владата е можноста за добивање на неповратни 10 000 евра за започнување на семеен агробизнис.

-Воведуваме поддршка за старт – ап семејни винарии и фарми. Преку оваа програма отвараме можност за добивање на грантови од 10 000 евра, за опрема за преработка и маркетинг на вино, растителни, месни и млечни производи. Од оваа сума апликантите ќе можат да искористат 1000 евра за експерти кои можат да помогнат во производството.

За да можат земјоделците да ги користат овие средства ќе треба да се регистрираат согласно еден од трите правилници – правилник за мали винарии во МЗШВ и правилниците за флексибилност за производи од животинско и растително потекло во Агенцијата за храна и ветеринарство.

Грантовите освен за вино, млеко и месо наменети се и за производство на нетрадиционални производи како што се – ароматични, лековите и зачински билки.

За оваа мерка предвидени се вкупно 3 милиони евра од МЗШВ. Со овие грантови им овозможуваме на малите семејни бизниси да придонесат во земјоделскиот сектор и стопанството – изјави Димковски.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen