VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Време е за кроење на розите

Розите се зимзелени џбунести растенија кои во нашето умерено-континенатлано подрачје во текот на зимата ги отфрлаат листовите. Презимуваат без големи проблеми, а крајот на фебруари и почетокот на март е идеалното време за нивно кроење

Розите не само што се најубавиот украс за секоја градина, туку се и растенија кои се многу отпорни на мраз и болести. Презимуваат дури и ако температурата се спушти десетина и повеќе степени под нулата. Понекогаш може да се случи замрзнување на врвчињата или поголемиот дел од стеблото, но билката се регенерира и ја продолжува вегетацијата.
Одгледувањето на розите има пет важни чекори во текот на годината:
-неколку пати раскопување во текот на годината,
- редовно полевање, одобено во лето кога температурите се највисоки,
- прскање со пестициди за заштита на растението од болести и штетници,
-третирање на билките со органски и минерални ѓубрива како дополнителна храна и
- соодветно и правилно кроење.

Розите се кројат три пати во текот на годината. Пролетното кроење почнува кон крајот на фебруари и почетокот на март, кога е потребно да се скратат сите стебленца на висина од десетина сантиметри. Треба да се внимава на тоа да се остават барем неколку здрави изданоци кои ќе дадат нови гранки, многу бргу по кроењето. Во овој период многу е важно секоја роза да се третира со минерални ѓубрива. Истовремено, кога времето е сончево и суво розите треба да се испрскаат со заштитно средство на база на бакар-оксихлорид - препарат што ја спречува појавата на црна пегавост на листовите на почетокот на вегетацијата.

Летното кроење е редовна постапка од мај до септември, кога се отстрануваат прецветаните цветови и гранки. Се отстрануваат гранките кои немаат цветови најчесто дваесетина сантиметри.
Есенското кроење се одвива во текот на ноември веднаш по првите мразеви и преставува само делумно отстранување на гранките. Ова значи дека е потребно да се скратат големите и оштетени гранки кои можеби би се скршиле од снегот и ветерот во текот на зимата. Понекогаш е потребно и само корективно поткастрување за да може полесно да се пријде до растението, да се раскопа или покрие со компост и земја.Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!