VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

September 4, 2020, 3:22:55 PM
Нутриционист

Боровинки

Боровинките се одличен природен антибиотик и антисептик

Боровницата (Vaccinium myrtillus) е на врвот на листата на овошја со изразени антиоксидантни својства и подеднакво лековита. Тие се богати со растителни влакна, ниски во калории и полни со антиоксиданси, витамини и минерали. Меѓу микронутриентите што ги сочинуваат боровинките се калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, селен, манган, бакар, цинк, и богат и разновиден витамински состав аскорбинска киселина, бета-каротен, витамин Е, витамин К, како и речиси целата Б-група.

Cyber Green Market News

Богати со антиоксиданти познати како антоцијани и полифеноли, боровинките се користат за медицински цели, се сметаат за спречување на воспаление и заштита од болести поврзани со оксидативен стрес, како што се воспалителни болести на цревата, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес, гингивитис и когнитивен пад поврзан со староста. За антоцијаните во боровинките се вели дека го намалуваат воспалението и ги стабилизираат ткивата што содржат колаген, како што се 'рскавицата, тетивите и лигаментите.

Боровинките се одличен природен антибиотик и антисептик. Затоа, многу настинки се ефикасно третирани. Антивоспалителниот ефект, кој има боровинката, е поволен за лекување на сите видови на ревматизам, како и заболувања на бубрезите и мочниот меур. Антоцијанот, кој на боровинките им дава темна боја, ги напаѓа канцерогените клетки и исто така влијае врз намалувањето на интезитетот на раст на веќе постоечкиот тумор.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259