VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Блитва

со редовно консумирање на блитвата се постигнува значителна превенција од остеопороза, анемија и се намалува ризикот од појава на макуларна дегенерација.

Блитвата (Beta vulgaris) е со темнозелени и големи листови и е едена од најнутритивните зеленчуци Таа спаѓа во групата на ниско-калорични намирници, па се смета за идеален зеленчук за одржување на телесната тежина. Содржи витамини Б, К и Ц, како и бета-каротин, магнезиум, железо, калиум, калциум. Блитвата содржи и флавоноидни антиоксиданти, како кверцетин, каемферол, рутин и витексин.


Бидејќи е богата со антиоксиданти што се борат со слободните радикали, кои, пак, водат до многубројни болести, блитвата е одлична во борбата со нив. Консумирањето храна богата со антиоксиданти како што е блитвата, може да ги намали шансите за развивање хронични болести. Антиоксидансите во блитвата помагаат при воспаленија и го забрзуваат процесот на закрепнување. Го намалуваат крвниот притисок и го олеснуваат притисокот во срцето и крвните садови.

Обезбедувањето храна богата со растителни влакна како што е блитвата за човекот има многубројни здравствени придобивки и лицата со таква исхрана имаат помалку шанси да развијат канцер на цревата, во стомакот и имаат намалени можности за развој на срцеви заболувања. Се смета дека со редовно консумирање на овој зелено листест зеленчук се постигнува и значителна превенција од остеопороза, анемија и се намалува ризикот од појава на макуларна дегенерација.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!