VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Органско

Био доматите содржат повеќе антиоксиданти

Био производите се произведуваат без употреба на вештачки ѓубрива и пестициди и се корисни за здравјето на луѓето, но и одгледувањето не штети на животната средина

Доматите се познати како суперхрана поради својата содржина на витамин Ц. Истражувачите од Универзитетот во Барселона утврдуваат дека био доматите се со повисоко ниво на полифеноли, во споредба со конвенционалниот нивниот изглед.

Полифенолите имаат природен антиоксидантен ефект и помагаат за намалување на ризикот од некои видови рак, како и од хронични заболувања, како артритис. Се смета дека тие штитат и од кардиоваскуларни болести.

Научниците од Барселона откриваат 34 различни корисни состојки и во био, и во конвенционалната верзија на зеленчук – многу повеќе отколку што би добиле од додаток во исхраната, на пример. Сепак, според резултатите био доматите содржат повисоки нивоа на полифеноли. Научниците сметаат дека разликата може да се објасни со видот ѓубриво, користени во нивното одгледување.

Биолошкото земјоделство не користи азотни ѓубрива. Како резултат растенијата реагираат со активирање на сопствените заштитни механизми па така се зголемуваат нивоата на сите антиоксиданти, објаснува Ана Куералт, главен автор на студијата. Колку повеќе стрес “преживуваат” растенијата, толку повеќе полифеноли произведуваат, додава Роса Ламуела од истражувачкиот тим.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen