VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Без сезонски работници Германија може да остане без овошје и зеленчук

Недостаток на сезонски работници како последица од кризата со коронавирус може да доведе до сериозни недостатоци на овошје и зеленчук во Германија во текот на следните неколку месеци, предупреди еден од најголемите добавувачи во Европа.

Frutania, водечки снабдувач на производи, вклучително бобинки, аспарагус, јаболка, круши, домати и зеленчук на најголемите пазари и супермаркети информира дека очекува сериозни проблеми во однос на одржување на потребните количини на пазарот, откако федералната влада постави ограничувања за влез на странските сезонски работници во земјата.

Со неколку производи што треба да се соберат во наредните недели, директор на Frutania, Маркус Шнајдер, вели дека Германија се соочува со големи тесни грло не само во 2020 година, туку и за наредните години.

Информациите од повеќе од 150 одгледувачи и снабдувачи на компанијата, покажуваат дека тие се соочуваат со недостаток на околу 10.000 сезонски работници.

„Компаниите со кои работиме не можат да ги донесат своите земјоделски производи заради пречките во транспортот. Увозот од соседните земји исто така може да не биде целосно загарантиран“, вели Шнајдер.

Високата зависност на Германија од снабдување од надвор во периодот од април до септември може да значи дека потрошувачите може да гледаат и празни полици во одделите за овошје и зеленчук во супермаркетите, предупреди Шнајдер.

Министерството за земјоделство на Германија во средата објави дека работат на решенија за да им се овозможи на работниците од Источна европа да дојдат да работат во Германија.

Минатата недела, како дел од мерките за спречување на ширење на коронавирусот, министерот за внатрешни работи на Германија забрани влез на сезонските работници од источна Европа, пред се од Романија, Бугарија и Полска, во земјата.

„Мораме јасно да кажеме дека синџирот на снабдување со храна, кој несомнено ги вклучува земјоделците и нивните работници, е релевантен за одржување на целиот системот“, изјави министерката за земјоделство на Германија, Јулија Клоекнер, која побара да се изнајдат начини на кои би можеле сезонските работници брзо да се донесат во земјата.

Околу 300.000 сезонски работници годишно помагаат на германските полиња, претежно од источноевропски земји како Романија, Бугарија, Полска, но и другите балкански држави.

Министерката Клоекнер ги предложи и невработените како можна замена за сезонските работници од Источна Европа.

„Но, овие работници се само мала помош. Тие не можат да ги заменат сезонските работници кои се обучени и искусни“, рече Колекнер.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen