VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Бамја

Редовното консумирање на бамја го намалува ризикот од бубрежни заболувања.

Бамјата (Abelmoschus esculentus) е едногодишно растение од фамилијата Malvaceae. Таа е мешунка која содржи многу витамини и минерали, кои се од суштинско значење за организмот.
Има ниско ниво на калории и калориската вредност на бамјата изнесува 30 калории во 100 грама зеленчук. Во својот состав содржи повеќе витамини и минерали, особено витамини од групата Б, а пред сѐ витамин Б6. Содржи доста витамини А и Ц, железо, калциум, калиум, магнезиум и манган.


Таа е преполна и со антиоксиданти и благодарение на овие материи, бамјата може да ја намали апсорпцијата на шеќерите во крвта и е добра за одржување на нормално ниво на гликоза во крвта. Благодарение на огромното ниво на пектини, бамјата помага во намалување на холестеролот во крвта. Нејзината особина да го подобрува протокот на крвта придонесува за подобро функционирање на мозокот.

Редовното консумирање на бамјата го намалува ризикот од бубрежни заболувања. Таа има детоксикациски ефект. Антиоксидантите и минералните материи ја потпомагаат работата на бубрезите и ги потиснуваат можните воспаленија. Огромното количество влакна во бамјата помага за регулирање на работата на цревата односно е од големо значење за детоксикацијата на дебелото црево кое често страда од запушување, задржување на токсини, со што се создаваат услови за малигни процеси.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!