VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Африканска свинска чума се шири низ Европа

Во последниве неколку недели во Полска, откриени се 55 случаји на африканска свинска чума кај диви свињи

Светската организација за здравје на животните (OIE), на својата веб-страница објави информација во која се вели дека болеста која го десеткуваше свинскиот фонд на Кина, најголемиот светски производител на свинско месо, сега е откриена и во село во Полска, оддалечено 30 километри од Германија, која пак е најголем извозник на свинско месо во Европа.
Поради стравувањата дека чумата може да се прошири и кај нив германската власти подигнаа огради во сите германски сојузни држави кои се граничат со Полска. Ова е со цел да се спречи движењето на дивите животни и свињите по нивната територија.

Германската сојузна држава Бранденбург постави на својата граница ограда висока 90 сантиметри, и го ублажи ограничувањето за ловџиите за да овозможи поголем лов на диви свињи.Саксонија исто така постави 4,5 километри електрифицирана ограда, во подрачјето со висок ризик.
Пред неколку дена бугарските ветеринарни власти соопштија дека ќе уништат 24.000 свињи на фарма во североистокот на земјата, каде е откриена епидемија на африканска свинска чума. Фарматаа се наоќа во Шуменската област. Пред неколку месеци овој вирус уништи шест фарми во Бугарија, кога беа заклани повеќе од 130.000 свињи.

И покрај тоа што африканската свинска чума не е опасна за луѓето, но е смртоносна за дивите и домашните животни, редовно се воведува забрана за увоз на свинско месо од регионите каде е откриено заболувањето. Кај нас нема детектирано присуство на вирусот, ниту кај дивите, ниту кај домашните свињи.


Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen