VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Ќе следува потопло време и врнежите од снег ќе преминат во дожд

Добра вест за овоштарите

На прашања на земјоделците на тема опасност од измрзнување кај овошките кои оваа пролет се засадени, за Агротим одговара Ангелко Ангелески, советник за агрометеорологија при УХМР:

Јаболчестите видови немаат проблем, затоа што тие сега како насадени овој период сеуште немаат отпочнато со вегетацијата, т.е. сеуште спијат така да нема да има никаков проблем, издржуваат во тие фази и -4, но црешата како ран вид и сорта, доколку пуштила ливчиња не е добро (таа прво цвета па листи) ако ги изгуби тие примарни ливчиња може да дојде до отежнато прифаќање, но не е исклучено и да се прифати, затоа што ове веќе од денес преминува во јужно струење, ќе имаме потопло време и врнежите од снег ќе преминат во дожд што е дoбра вест.

Кај останатите видови ќе има штети (стари овоштарници) ова многу денови се повторуваше со не многу ниски минимални температури, околу 0 или блиску до нејзе со минимален предзнак но врметраењетои повторувањето на состојбата е проблем.

Кајсијата е најзагрозена, но не значи дека нема да јадеме кајсии оваа години, нешто ќе остане, во Беровско имавме и пониски од -4 но таму сливата сеуште не е разбудена целосно и во такви фази издржуваа такви температури, нај загрижувачки за мене периодот кога еден ден ќе се разведри, а колку во тоа време ќе биде загреана атмосферата и кога ќе се случи, колку подолго и покасно тоа е подобро, засега немаме такви најави за оваа седмица.

Кај останатите видови ќе има штети (стари овоштарници) ова многу денови се повторуваше со не многу ниски минимални температури, околу 0 или блиску до нејзе со минимален предзнак но врметраењетои повторувањето на состојбата е проблем.

Кајсијата е најзагрозена, но не значи дека нема да јадеме кајсии оваа години, нешто ќе остане, во Беровско имавме и пониски од -4 но таму сливата сеуште не е разбудена целосно и во такви фази издржуваа такви температури, нај загрижувачки за мене периодот кога еден ден ќе се разведри, а колку во тоа време ќе биде загреана атмосферата и кога ќе се случи, колку подолго и покасно тоа е подобро, засега немаме такви најави за оваа седмица.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen